Çay Kültürü

ÇAYIN HİKAYESİ

Her şey bereketli rüzgarın savurduğu bir çay yaprağının kaynar suyun içine düşmesiyle başladı. M.Ö. 2737 yılında, Büyük Çin İmparatoru Shen Nung’u, kokusu ve tadıyla etkileyen bu özel yaprak, asırlardır tüm dünyanın sudan sonra en çok tükettiği içecek haline geldi.

Binlerce yıl sonra (1559) Avrupa ile tanışan çay başta İngiltere, Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa'da gündelik hayatın vazgeçilmezleri arasına girmeye başladı.

Avrupalılarının ticari faaliyetleri ile çay, dünyanın neredeyse her yerinde tüketilmeye başlandı ve her kültür, kendine has bir çay kültürü yarattı. 1753 yılında çaya bilimsel adı olan Camelia Sinensis'in verildi.

1800'lü yıllarda, Avrupa ve Amerika'da yavaş yavaş çay endüstrisi boy göstermeye başladı. Artan talebi karşılamak ve çayın kalitesini korumak için bugün halen dünyanın en verimli çay üretim alanları sayılan Assam ve Seylan adalarında çay bahçeleri oluşturuldu.

Türkiye Çayla Buluşuyor...

Türkiye’nin bereketli toprakları 1787 yılında çay bitkisiyle tanıştı. Bursa’da yapılan ilk üretim denemesinden iklim koşulları nedeniyle olumlu sonuç alınamadı. 1917 yılında zamanın Halkalı Ziraat Mektebi Alisi Müdür Vekili botanik uzmanı Ali Rıza Bey (Erten) yaptığı araştırmaların meyvesini verdi. Ali Rıza Bey 16.02.1924 tarihinde Rize’de çay üretimi için meclisten onay aldı. Karadeniz'in kendine has aroması olan çayı, o tarihten bu yana bu topraklarda filiz vermeye, sohbetlerimizin vazgeçilmezi ağzımızın tadı olmaya devam ediyor.

TİRYAKİLER İÇİN ÇAY

İdeal Bir Çayın Sırları

Lezzetli ve demi kıvamında bir çay hazırlamak için;

Su, lezzetli bir çay için çok önemlidir.

Doğal kaynak suyu kullanmanızı öneriyoruz. Kullanılan su çeşme suyu ise klorsuz ve içilebilir bir su olmalıdır.

Demlik boş olarak çaydanlığın üzerine oturtulur bu şekilde çaydanlığın içindeki su kaynayana kadar demliğinde ısınması sağlanır.

Çaydanlıkta kaynayan su, boş demliğe yeteri miktarda boşaltılır. Üzerine kişi sayısına göre çay eklenir. Çaydanlıktan eksilen suyun üstüne soğuk su eklenmemelidir. Çünkü demlenmeye başlayan çay, altta kaynayan suyun buharı ile demini ve lezzetini alır.

Çayın aromatik lezzetini biraz daha arttırmak için demleme işleminden sonra demliğin ağzını kapalı tutup demliğin içindeki buhar korunur.

Isıyı daha iyi muhafaza ettiği için keyfine düşkün çay tiryakileri porselen demlik tercih eder.

Demliğe çok fazla çay koymak daha fazla dem ya da lezzet elde etmek anlamına gelmez.

Kullandığınız Doğu Karadeniz Çay paketlerinin üzerindeki çay demleme tariflerine uymanız, lezzetli bir çay demlemeniz için yeterlidir.